Norbert Gstrein

Četiri dana, tri noći. Roman

  • Naslov izvornika: Vier Tage, drei Nächte.
  • Godina izdanja: 2024.
  • Format: 14x21 cm
  • Stranica: 296
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-185-0
23,40 € 26,00 € 10.00%

Kratki opis

Prijevod s njemačkoga: Vedrana Gnjidić
„Govoriti o Norbertu Gstreinu znači govoriti o igri identiteta“ rekao je Hubert Winkels prigodom dodjele Književne nagrade grada Düsseldorfa 2021. koja je uručena upravo Gstreinu.
Tko voli Ines? Od svih muškaraca nitko poput Eliasa. Samo što je on njezin brat. Privukao je svakog njezinog ljubavnika, a zatim ga odbacio. I kad su svi trebali ostati kod kuće, a svijet nakratko stane, brata i sestru posjećuje Carl, stjuard poput Eliasa. Ali oko kuće se smuca još jedan muškarac i svaki pogled i dodir postaju napeti. Što je Elias sve u životu učinio iz bezuvjetne ljubavi prema Ines? Što će Ines učiniti Carlu? Komorna predstava koja svijetu daje snažnu poruku protiv rasizma i mizoginije – grom u današnjicu, prepun ljepote i provokacija, napetosti i tuge. 
„Gotovo nitko iz suvremene njemačke književnosti nije uspio tako dojmljivo pisati o sljepoći subjekata u odnosu na svoje „tako-bivanje“ kao što to čini Norbert Gstrein. Četiri dana, tri noći sanjara sa sigurnošću vode kroz propasti i proturječnosti. Sjećanje filtrira i zavarava; ostaje svijest da na kraju dana ostajemo sami sa sobom, nepromjenjivo strani.“ Beate Tröger, Freitag
„Počinjeno je! Te dvije riječi trebaju stajati na naslovnicama svih romana Norberta Gstreina. Netko je nešto počinio, a Austrijanac od ljudske ljage u svojim romanima čini kulinarski specijalitet. I to s izuzetnom lukavošću.“
Paul Jandl, Neue Zürcher Zeitung

NORBERT GSTREIN (Mils/Tirol 1961.), živi u Hamburgu. Studirao je matematiku, a doktorirao filozofiju jezika. Proslavio se već prvim djelom, pripovijetkom Jedan (1988.), hvaljenom zbog teme i načina pisanja u kojoj se neprestano izmjenjuju perspektive. Isti je stil brusio u sljedećim djelima: romanu Registar, noveli O2 i reportaži Trgovinski savjet, u kojima čitatelju pruža bezbroj interpretacija i podataka, ali nikada “pravu istinu”. Slijede romani Engleske godine (1999.), Autoportret s mrtvacem (2002.), Zanat ubijanja (2003.) koji govori o ratu na Balkanu, Zima na jugu (2008.), Cijela istina (2010.),  zatim U zraku – tri duge pripovijetke (2011.) i esej Komu pripada priča (2004.). Primio je među ostalim književnu nagradu Berlina, nagradu „Alfred Döblin“, književnu nagradu zaklade Konrad Adenauer, nagradu „Uwe Johnson“ i nagradu „Franz Nabl“ grada Graza. Za svoj roman Drugi Jacob nominiran je za nagradu „German Book Prize 2021“.