Eva Menasse

Dunkelblum. Roman

  • Naslov izvornika: Dunkelblum.
  • Godina izdanja: 2022.
  • Format: 14x21cm
  • Stranica: 520
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-149-2
19,96 € 24,95 € 20.00%

Kratki opis

Prijevod s njemačkoga: Andy Jelčić
Svatko šuti o nečemu drugom.
Na prvi pogled Dunkelblum je gradić poput svakog drugog. No iza pročelja austrijskoga mjestašca skriva se povijest grozna zločina. Svijest o tome događaju već desetljećima povezuje starije stanovnike Dunkelbluma - jednako kao i šutnja o tome činu i njegovim počiniteljima. Kasnih ljetnih dana godina 1989., dok iza obližnje mađarske granice već čekaju stotine izbjeglica iz DR Njemačke, u grad dolazi zagonetni posjetitelj. Tu se stvari iznenada uzburkaju: na livadi na rubu grada iskopan je kostur, a mlada žena nestaje. Kao u nekoj strašnoj priči pojavljuju se tragovi staroga zločina - i suočavaju stanovnike Dunkelbluma s prošlošću koju su odavno smatrali prevladanom. U novome romanu Eva Menasse ocrtava veliku povijesnu panoramu na primjeru gradića koji opetovano postaje pozornicom svjetske politike i pripovijeda o odnosu stanovnika prema povijesnoj krivnji. Dunkelblum je jezivo-komični ep o ranama u krajoliku i ljudskim dušama koje za razliku od sjećanja ne nestaju.
„Kao što mu već ime govori, sudionici zajednički znaju cijelu istinu. Zbog toga je se naknadno više ne može ispravno sastaviti, jer od onih koji su držali neki njezin komadić odmah ih nekoliko umre. Ili pak lažu ili im je sjećanje slabo.“

Novinarka i književnica EVA MENASSE rođena je 11. svibnja 1970. godine u Beču kao kći nekadašnjega austrijskog nogometaša Hansa Menassea i polusestra pisca Roberta Menassea. Studirala je germanistiku i povijest u Beču. Nakon studija najprije radi kao novinarka za austrijske novine, a u isto vrijeme dopisnica je njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung. U izravnoj dopisničkoj ulozi iz Londona je 2000. godine izvještavala o sudskoj parnici protiv poricatelja holokausta Davida Irvinga. Rasprava o tom procesu poslužila joj je kao predložak za njezinu prvu knjigu, koju je još iste godine objavila pod naslovom "Holocaust vor Gericht". Pet godina poslije objavljuje svoj prvi roman "Vienna" za koji je iste godine nagrađena. Zbirku pripovijedaka "Lässliche Todsünden" objavljuje 2009., a za naslove pojedinih pripovijedaka poslužilo joj je sedam smrtnih grijeha. Potom objavljuje djelo "Wien. Küss die Hand, Moderne" (2011.), roman "Quasikristalle" (2013.), zbirku eseja "Lieber aufgeregt als abgeklärt" (2015.), roman "Tiere für Fortgeschrittene" (2017.) i novi roman Dunkelblum (2021.) godine. U pisanju i istraživanju Menasse je usredotočena na teme kao što su suočavanje s prošlošću, identitet Židova, traumatska iskustva i posljedice, kao i na individualne i kolektivne mehanizme potiskivanja prošlosti. Njezina djela prevedena su na više svjetskih jezika, a za svoje književno stvaralaštvo nagrađena je nekoliko puta, što je čini jednom od najistaknutijih književnica današnje Austrije. Eva Menasse danas živi kao slobodna spisateljica i publicistica u Berlinu.