Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn
  • Rosana Ratkovčić, Fedor Kritovac,
  • Obrtni spektakl
  • Format: 17x22 cm
  • Opseg: 164 str.
  • Uvez: meki
  • ISBN: 978-953-7534-79-0
  • Cijena: 29,20 Eur (220,00 kn)
  •  
  •  


Kratki opis
Knjiga Obrtni spektakl predstavlja nakon istoimene izložbe sljedeću fazu u realizaciji ovog projekta, u kojoj će biti reproducirani izloženi radovi, kao način dokumentiranja promjenjive slike grada, gdje su mnogi od predstavljenih motiva već nestali iz našeg urbanog okruženja, zamijenjeni novim jednako prolaznog značaja. Uz prilagođenu rekapitulaciju izložbenih prezentacija i eventualnu aktualizaciju, u knjizi su prisutni i tekstualni prilozi, koji pristupaju temi s različitih polazišta, povijesnih i društvenih, umjetničkih i estetskih, arhitektonskih i urbanističkih, kao način cjelovitijeg sagledavanja fenomena predstavljenih likovnim sredstvima. Iako im je zajedničko ishodište u potrošnji i ekonomiji, obrtničke radnje i oznake s jedne strane i komercijalni wallscapei s druge, pripadaju različitim prostorima i vremenima koji paralelno postoje u našem urbanom okruženju. Obrti i obrtnici pripadaju svijetu koji se promijenio pa i nestaje, a ovaj projekt želi pokazati što je taj svijet predstavljao i što je ono što nestaje zajedno s njim, uz otvaranje mogućnosti njegove ponovne afirmacije. Za prostor i vrijeme konzumerističkog totalitarizma u ovom trenutku globalne ekonomske krize naglašeno je pitanje je što ovaj poredak donosi ili odnosi i što dolazi nakon njega.
Suprotnost ovih svijetova sadržana je i u naslovu Obrtni spektakl, gdje se pojam Obrtni osim na obrte i obrnike odnosi i na obrtanje vrijednosti suvremenog društa, kao i na obrtanje marginalnih i dominantnih pozicija. Takva suprotnost osnovni je postupak upotrebe vizualnih sredstava u realizaciji projekta. U pojmu Spektakl odražava se i prisjećanje na situacionističke ideje upotrebe različitih estetskih elemenata, naglih promjena i obrta u kojima se sintetiziraju igra i revolt, integracije prošlih i sadašnjih estetskih proizvoda i oduzimanja vrijednosti, sa ciljem ostvarenja izravne komunikacije i pružanja otpora sublimaciji i otuđenju. Zagrebački obrti i obrtnici u tekstu će biti sagledani kroz njihovu povijesnu ulogu i značaj, njihovu prisutnost u kulturi, književnosti i likovnoj umjetnosti. Obrt i obrtnici su i motivi u djelima modernističkih slikara koji često nadahnuće nalaze u prikazivanju urbanih motiva, i glavni junaci književnih djela. Tekst će obuhvatiti i značaj obrtničke djelatnosti kao domene primjenjene umjetnosti.
Cilj je ovih tekstualnih priloga približiti se što cjelovitijem uvidu u temu čija složenost zahtjeva i opravdava interdisciplinarni pristup. S jedne strane želi se dati prilog kritičkom promišljanju konzumerističkog poretka i njegovih vizualnih reklamnih poruka u čijoj je estetici prisutno nametanje potrošačke prisile. Kao suprotnost poretku globalnog konzumerizma obrtničke djelatnosti bit će predstavljene u njihovom lokalnom značaju. U odabranom dokumentarnom materijalu i digitalnim intervencijama zabilježen je trenutak u promjenjivoj slici grada u različitim fazama mijenjanja i formiranja njegovog urbanog identiteta.

nazad vrh