• Marijana Županić Benić
  • O lutkama i lutkarstvu
  • Format: 21 x 27 cm
  • Opseg: 196 str.
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN: 978-953-7534-23-3
  • Cijena: 189.00 Kn
    Rasprodano
  •  
  •  


Kratki opis

Lutkarstvo kao sinteza umjetnosti u sebi objedinjuje jedinstvo doživljaja pokreta, likovnog, glazbenog, dramskog i plesnog izraza, te nudi bezbrojne mogućnosti stvaralačkog i maštovitog izražavanja kako za djecu, tako i za odrasle.
Knjiga «O lutkama i lutkarstvu» zamišljena je tako da lutkarstvo kao umjetnost prikaže kroz pojedine vrste lutaka kao što su: ručna lutka (ginjol, zijevalica), lutka na koncima (marioneta), štapna lutka (javajka), plošna lutka (kazalište sjena) i maska.
Svaka vrsta lutaka pojedinačno je prikazana kroz kratak povijesni pregled svog razvoja. Zatim kroz tehnologiju kreacije i izrade te vrste lutaka, animaciju i praktičnu primjenu u odgojno-obrazovnom procesu.
Unutar povijesnog pregleda promatramo same početke i pojavu određene vrste lutke, te njenu afirmaciju i utjecaj na današnje lutkarstvo.
Dio knjige obuhvaća i tehnološka razrada navedenih vrsta lutaka s popratnim vizualnim materijalom (skice, crteži, fotografije), koje prikazuju postupak kreacije i izrade određene lutke.
Uz svaku vrstu lutaka slijedi prikaz mogućih pozornica i idejnih rješenja za scenografiju, te zakonitosti pokretanja, odnosno animacije. Navedeno čini osnovu i nezaobilazan kontekst kada govorimo o ovoj umjetnosti.
Poseban dio knjige je opis praktične primjene lutke u radu s djecom. Sadržaj čine primjeri iz autoričinog dugogodišnjeg iskustva umjetničko-pedagoškog vođenja lutkarskih skupina djece različitih uzrasta. Polazište je ideja kako oživjeti lutku među djecom, gdje oni nisu samo pasivni promatrači predstave, već aktivni sudionici procesa nastanka lutke i lutkarske predstave.
Značaj ovog dijela knjige je u poticanju kreativnosti djece i razvoju senzibilnosti za estetiku unutar lutkarskog medija, te u upoznavanju i svladavanju korištenja različitih materijala i likovnih tehnika u izradi lutaka i scenografije.
Knjiga je namijenjena svima koji se žele baviti i koji se bave lutkom i lutkarstvom: studente odgojnih znanosti, odgojitelje, učitelje, nastavnike, umjetnike… Osmišljena je da potakne, motivira i ukaže na širu perspektivu ove umjetnosti, te mnoštvo mogućnosti koje nam pruža lutka.

nazad vrh