Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Andy Jelčić
Duboko, raskošno i maštovito, kao i u svojemu bestseleru Knjiga o Jugu, André Heller pripovijeda posebne, duboke i blistave priče.
Svjetsko prvenstvo u sklapanju i lomljenju ruku, čudesno preživljavanje Shlomoa Herzmanskoga zahvaljujući Himmleru i divlja noćna gužva s lipicancima usred Beča. Sve je moguće, čak ni ukidanje smrti ne može nas doista zapanjiti kad uronimo u pripovjedački svijet Andréa Hellera. Kao i u bestseleru „Knjiga o Jugu“, on miješa anegdotalno s autobiografskim, stvara slike i portrete svojega svijeta koji donosi prošlost u sadašnjost i približava daljinu.
„Knjiga gotovo kao portret Beča, … pokušaj da se kontinent ljubavi mapira iznova… Ove priče Andréa Hellera nude osnovno sredstvo za život.“ Denis Scheck, SWR preporuke za čitanje.

ANDRÉ HELLER (rođen u Beču 1947.) potječe iz ugledne bečke židovske obitelji proizvođača slatkiša Gustav & Wilhelm Heller. Austrijski je multimedijalni umjetnik, kulturni menadžer, pisac, pjesnik, šansonijer i glumac, suosnivač radijske postaje Ö3. Jedan je od istaknutih zagovornika mirovnog pokreta 1980-ih. Živi naizmjence u Beču, Marakešu i na putovanjima.
Prozu i poeziju piše od 1964. Od 1965. do 1967. bio je uspješan glumac u bečkim avangardnim kazalištima. Kao gotovo svakodnevni gost bečke kavane Hawelka upoznao je brojne slavne osobe, uključujući Friedricha Torberga, Eliasa Canettija i Hansa Weigela.
Kao tekstopisac više od petnaest godina piše za njemačku publiku. Radio je sa svjetskim glazbenicima kao što su Ástor Piazzolla i Freddie Hubbard. U svojoj uglazbljenoj poeziji opisuje i intimna sjećanja na traumatična iskustva iz djetinjstva i svoj život, kao i svoje katoličko-židovsko podrijetlo, npr. u Pjesmi straha (Angstlied, 1980.). Posvećuje se produkciji, instalacijama i javnim izvedbama, recitalima pred tisućama ljudi. Između 1967. i 1985. objavio je ukupno 15 albuma (12 zlatnih i 7 platinastih). Bio je na devet međunarodnih koncertnih turneja te voditelj i zabavljač u 12 večernjih TV emisija. Kao kulturni menadžer imenovan je umjetničkim direktorom kulturnog programa na Svjetskome nogometnom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Izmislio je i moto prvenstva, Die Welt zu Gast bei Freunden (Vrijeme za sklapanje prijateljstava). Od 1976. do 1981. Heller je igrao velike uloge u mnogim filmovima. O Hellerovim projektima i produkcijama snimljen je 21 televizijski dokumentarac (npr. redatelj Werner Herzog). Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i njegovo je ime na popisu najznamenitijih Bečana.
Godine 2016. izišao mu je roman Das Buch vom Süden (Knjiga o Jugu), a 2017. knjiga Uhren gibt es nicht mehr. Gespräche mit meiner Mutter in ihrem 102. Lebensjahr (Nema više satova. Razgovori s majkom u njezinoj 102. godini). U proljeće 2020. objavljena mu je zbirka pripovijedaka Zum Weinen schön, zum Lachen bitter (Za plakanje slatko, za smijanje gorko).

„André Heller mogao bi postati Maupassantom, Schnitzlerom, pa čak i Josephom Rothom budućega doba.“

nazad vrh