Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn
  • Mauricio Segura
  • Viralno. Roman
  • Format: 14x21 cm
  • Opseg: 356 str.
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-119-5
  • Cijena: 23,62 Eur (178,00 kn)
  •  
  •  


Kratki opis
Prijevod s francuskoga: Lea Kovács
Roman Viralno najrecentniji je roman kanadskog autora čileanskog podrijetla Mauricija Segure. Premda već prvi, uspješni, roman progovara o doseljenicima u kontekstu integracije, ovaj roman transponira osobitosti toga suživota u eru društvenih mreža i trenutačne polarizacije, te propituje promjene paradigma vezanih za međukulturne veze, otvorenost prema Drugome i inkluziju. Autor kroz brojne likove skicira svoje suvremenike i pruža dubok uvid u razne mikrokozmose progovarajući o sadašnjici doseljenika iz Magreba i evoluciji percepcije te stigmatizirane i marginalizirane zajednice.
Jednog jesenskog jutra raznim će se likovima preokrenuti život zbog objave videosnimke koja prikazuje žustru raspravu između vozačice autobusa i mladića odjevenog u dželabu, nakon što mu zatvori vrata pred nosom kako ne bi kasnila. Videosnimka izaziva lavinu komentara i iskaze mržnje. Je li on bio nasilan prema njoj ili ona mrzi manjine? Autor pripovijeda o posljedicama tog događaja i svakidašnje diskriminacije, u svakom poglavlju dajući glas novom liku, neposrednom svjedoku, kao što su Lola, mlada novinarka koja tu viralnu videosnimku snimi i objavi na Twitteru, vozačica Dominique, mlada Magrebka Yasmine, zabrinuta zbog nestalog brata, Camilo, zaljubljenik u košarku, Guillaume, zabrinut za budućnost kulture, François, čelnik okruga žedan moći – svi su oni prisiljeni priznati i redefinirati svoje predrasude, toleranciju, pripadnost.
Umnožavanjem narativnih gledišta stvara se realistična slika današnjeg Montréala s njegovom bijedom i nadama, i dok autor ne zauzima stav, čitatelja suočava s vlastitim mu predrasudama i utire put promišljanju i preispitivanju.

Mauricio Segura, pisac, novinar, scenarist i urednik rođen je 1969. u Temucu, u Čileu, a od pete godine živi u Montréalu, Kanada. Nakon studija ekonomije i francuskog jezika i književnosti doktorirao je francuski jezik i književnost 2002. na montrealskom Sveučilištu McGill.
Godine 2007-2008. bio je analitičar za Povjerenstvo za savjetovanje o praksama smještaja vezane uz kulturne razlike pri Vladi Québeca. 2008-2009. pisao je blog za časopis L’Actualité, a otad do 2013. bio je direktor sadržaja i savjetnik za scenarizaciju pri Productions Pimiento (televizija, kinematografija). Poučavao je na kanadskim sveučilištima McGill i Concordia te vodio radionice kreativnog pisanja u Medijateci u Nantesu, u Francuskoj. Od 2013. član je uredništva časopisa L'Inconvénient. Član je Unije kanadskih književnica i književnika (UNEQ) i Društva radijskih, televizijskih i kinematografskih autora (SARTEC).
Autor je romana Côte-des-Nègres (1998), Bouche-à-bouche (2003), Eucalyptus (2010), Oscar (2016) prevedenih na engleski, te Viral (2020). Pisao je i uređivao znanstvene studije te novele, objavljene u književnim časopisima. Dobitnik je stipendija i rezidencija za pisce francuskog Centra za knjigu (CNL) i La nuit de l’écriture 1999., prve nagrade na Natječaju za novelu studentskog časopisa Le Quartier libre Sveučilišta u Montréalu 1995. te Nagrade za izvrsnost Društva za razvoj kvebečke kulturne periodike (SODEP) u kategoriji portret i intervju 2015. godine.

nazad vrh