Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Vedrana Gnjidić. “Put u Kalino” kriminalistički je roman Radeka Knappa s elementima znanstvene fantastike smješten u moderno potrošačko društvo opčinjeno idealom vječne mladosti.
Kroz dvadeset i četiri poglavlja čitatelji prate pustolovine detektiva “starog kova” Juliusa Werkazyja (Juliusa Radicza) kojega iz pomalo oronule detektivske agencije izvlači F. Osmos, tajanstveni upravitelj Kalina, grada-kupole izoliranog od ostatka svijeta u kojem je svaki segment života vrlo pomno osmišljen i u kojem vrijede posebna pravila.
Osmos angažira Radicza kako bi razriješio iznimno osjetljiv slučaj ubojstva (koji to možda i nije) u gradu u kojem ubojstava nema, a razlog tomu Radicz tek treba otkriti i odgonetnuti što se zapravo skriva iza sumnjive atmosfere u gradu u koji iz vanjskog svijeta vodi samo jedan vlak, a u kojem nitko od stanovnika nije stariji od trideset godina.
Stilom roman podsjeća na pustolovine Sherlocka Holmesa, a simpatični Radicz s poznatim detektivom dijeli upečatljiv način odijevanja i tehnički potkovanog suradnika (Brunu) koji poput dr. Watsona pomaže “izvana” i povezuje Radicza s modernim svijetom i onim njegovim dimenzijama koje su mu daleke ( kao na primjer s tehnologijom i tehnikom).
Dinamičnim dijalozima i funkcionalnim, a opet vizualno evokativnim, privlačnim i spretnim pripovjednim dijelovima Knapp postiže pitak stil začinjen ironijom i duhovitim dosjetkama, a istovremeno pruža ozbiljnu kritiku distopije koja na trenutke opasno podsjeća na “modus vivendi” urbanih građana svijeta. “Reise nach Kalino” zanimljivo je pustolovno štivo i pomalo zlokobna vizija budućnosti nalik na one Orwella ili Kafke za koje je čitatelj, kada zatvori i poslijednju stranicu, ipak sretan da u tom obliku (zasad) postoje (većim dijelom) samo na papiru.


Leykam International d.o.o. | Ilica 42, Zagreb | Tel.: +385 1 4846 862; Fax: +385 1 4846 863
VAT-Nr.: HR12856557744 | Mail: leykaminternational@gmail.com