Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Jelena Spreicer. U potrazi za spoznajom neka mlada žena dospijeva u šumu. Tamo susreće medvjedicu koja ju iz priče u priču uvodi u povijest čovječanstva. U simbolici bajke počivaju prvotan poligaman način života kao i povezanost s prirodom ranih europskih predaka. Medvjedica pojašnjava ženi zašto bajke tijekom povijesti dobivaju sve više elemenata nasilja, dok ih se istovremeno tretira kao bezazlene i nevine priče za djecu. Pripovijeda joj priče o prvobitnoj inicijaciji, duboko povezane s prirodom, napuštajući pritom svijet podijeljen na „dobro“ i „zlo“ i stvarajući pomoću slika iz Zemlje duše novu, dušama povezanu stvarnost.
Ovim suvremenim bajkama autorica se nadovezuje na živu pripovjedačku tradiciju, koja – kao što su to činila i braća Grimm u svakom od svojih izmijenjenih izdanja – uvijek i iznova otkriva mudrost bajki u suglasju s vremenom u kojem nastaju: dodirujući nas poput melema i vraćajući nam povjerenje u nas same i našu snagu.

„Ako znaš, odakle si, spoznat ćeš i tko si. A ti si više od onoga što misliš da jesi.“
Devetnaest bajki braće Grimm ispričanih i interpretiranih na nov, suvremen način.
Bajke su namijenjene djeci, no bit će zanimljive i odraslima jer će njihovo suvremeno preoblikovanje otvoriti mnoga pitanja – i to ne samo pitanja vezana uz bajke već i pitanja vrijednosti u prošlim vremenima. 

Ursula Seghezzi (1971.) rođena i odrasla u Liechtensteinu, studirala je teologiju i etnologiju i majka je dviju odraslih kćeri. Već dugi niz godina bavi se istraživanjem srednjoeuropskih mitova, legendi, bajki i običaja, nastojeći prodrijeti u njihovu mudrost i učiniti ih uporabljivim za današnje vrijeme. Knjiga bajki U zemlji duše, nakon tri objavljene stručne knjige, prva je knjiga namijenjena širokom čitateljstvu.

nazad vrh