Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Andy Jelčić. Ovaj roman zapravo je veliki, ispripovijedani atlas. „Atlas bojažljiva čovjeka“ jedinstvena je, u sedamdeset epizoda podijeljena pripovijest koja nas vodi kroz kontinente, vrijeme i krajolike duše. „Vidjeh,“ ovako uvijek i iznova započinje pripovjedač nakon kraćih stanki odvodeći svoje čitatelje u najudaljenija i najbliža mjesta na Zemlji: u sjenu vulkana Jave, na sante leda visokoga Arktika, na riječne tokove Mekonga i Dunava, preko visoravni Himalaje do začaranih otoka Pacifika. Pritom se pojedine epizode spajaju poput zemljovida u veliku knjigu Svijeta, čije slike, oduzimajući nam dah, zorno kartografiraju život i smrt, sreću i ljudske sudbine. Autor Ransmayr čitatelja vodi isključivo na ona mjesta na kojima je i sam živio ili kroz koja je proputovao, u susret ljudima koje je na tom putu susretao, koji su mu pomogli, skrbili za njega, prijetili mu ili ga spašavali, voljeli. Na jednom jedinom mjestu koje se u romanu opisuje, pisac nije bio. On ga opisuje prema pripovijedanju svoje supruge – no, ne otkriva nam identitet tog mjesta želeći nam time dokazati da mnoge stvari za koje mislimo da znamo o svom Svijetu zapravo poznajemo samo iz pripovijedanja drugih.

Autor romana, Christoph Ransmayr rođen je u Welsu u Gornjoj Austriji. Studirao je u Beču u kojem, nakon niza godina provedenih u Irskoj, i danas boravi. Pored romana Die Schrecken des Eises und der Finsternis (Strahote leda i tame), Die letzte Welt (Posljedni svijet), Morbus Kitahara, Der fliegende Berg (Leteća planina), Ransmayr je dosad objavio i desetak pripovijedaka: Der Weg nach Surabaya (Put za surabayu), Geständnisse eines Touristen (Ispovijesti jednog turista) te, kao posljednju u nizu, pripovijetku Der Wolfsjäger.

Za svoja djela, koja su dosad prevedena na više od trideset jezika, Ransmayr je dobio brojna književna priznanja, među ostalim nagrade „Friedrich Hölderlin“, „Franz Kafka“, „Bert Brecht“, „Premio Mondello“ kao i, zajedno sa Salmanom Rushdijem, „Prix Aristeion“ Europske unije.


Leykam International d.o.o. | Ilica 42, Zagreb | Tel.: +385 1 4846 862; Fax: +385 1 4846 863
VAT-Nr.: HR12856557744 | Mail: leykaminternational@gmail.com